Protans historie

Redningsvesten, der blev til et industrieventyr

Det var ikke nogen tilfældighed, at Protan i 2014 blev valgt som partner og tagleverandør til en af verdens mest innovative virksomheder, Amazon.com. Innovation har netop været en rød tråd gennem hele Protans industrieventyr.

1939: Imprægnerede redningsveste

Det hele begyndte i 1939 med en iderig skibsmægler ved navn Haakon Kierulf. Han startede "Tønnevesten AS", en virksomhed, der producerede redningsveste af lærred imprægneret med gummilatex. De ti medarbejdere fremstillede op til 40-50 redningsveste om dagen.

 

1941: Imprægnerede mørklægningsgardiner

Da krigen kom, og tyske krigsskibe ønskede at bruge redningsvestene fra det lille firma i Drammen, indstillede Kierulf produktionen. Han førte en ny forretningside ud i livet: Virksomheden begyndte i stedet at imprægnere mørklægningsgardiner.

Tønnevesten skiftede navn til A/S Spesialimpregnering, og virksomheden imprægnerede både tekstiler og papir. Men så kom den næste udfordring: Under krigen blev gummilatex en mangelvare.

 

1942: Tang som imprægneringsmiddel

Virksomheden foretog mange eksperimenter med erstatninger for gummi, og en ny innovation var at anvende tang fra havet. De kom frem til, at en tangopløsning kunne benyttes som imprægneringsmiddel. Tang og andre alger indeholder alginsyre, og det blev udgangspunktet for virksomhedens næste eventyr. 

Alginsyre anvendes i både sæbe, tandpasta og syltemidler, og virksomheden blev efterhånden en af verdens største producenter af alginat.

 

I 1942 blev alginat-aktiviteterne overført til et nystiftet selskab. Det fik navnet Protan. Pro stod for produkter, tan var de første bogstaver i ordet tang.

 

1948: Ventilationsrør i gummi

Protan blev hurtigt en succes, og produkterne var attraktive.  Det gjorde, at Norsk Hydro, en af Norges mest indflydelsesrige industrikoncerner, indtrådte som ejer, og det stimulerede de innovative drivkræfter i Protan til en helt ny forretningside for slidstærke produkter: Ventilation. Efter kort tid lanceredes ventilationsrøret Ventiflex. Dette produkt var meget bedre end datidens ventilationsrør og blev hurtigt en international succes.

Ventiflex Air Solutions Ventiflex Air Solutions

 

 

1952: Gulvbelægning af plast

I perioden fra 1952 til 1981 var gulvbelægning Protans hovedprodukt. Protan gulvbelægning var populær, fordi den var så slidstærk. Produktets små marginer betød imidlertid, at man i slutningen af 60'erne indledte en ny innovationsproces for at finde nye forretningsområder.

 

 

1970: Tagfolie i plast

Hermed blev så den næste ide dagens lys: Tagfolie af plast. Protan indledte et samarbejde med den schweiziske virksomhed Sarna Kunststoff AG om at fremstille deres produkt Sarnafil på licens. Samarbejdet varede i 23 år og var med til at sætte Protan på verdenskortet som tagleverandør.

 

1980: Tagfolie af PVC

I 1980'erne blev tagfolie af PVC mere anerkendt, og Protan indledte sin store satsning på dette.

 

1990-2014: Nye forretningsområder modnes

Protan har fortsat sin innovation med nye produkter til flere PVC-baserede forretningsområder. Et af satsningsområderne de seneste år har været tekniske tekstiler, hvor Protan i samarbejde med tunge industriaktører, olieindustrien og landbruget har udviklet nicheprodukter til opfyldelse af kundernes behov. Ventiflex er blevet internationalt førende i markedet for ventilationssystemer, og siden 2000 har Protan også udviklet globalt førende kvalitetsmembraner til vådrum og radonsikring, samtidig med at aktiviteterne geografisk set har bredt sig til næsten 20 markeder.

I dag Protan Nordens største producent af tagfolie i termoplast/PVC. Desuden fremstilles forskellige PVC-coatede tekstiler til en række andre anvendelser.

 

Gode ideer og satsning på innovation har været nøglen til succes: Virksomheden, som lavede redningsveste, er nu verdens førende koncern inden for membranteknologi!